Anders organiseren op de Lubertischool in De Koog

Door Inge Lekkerkerker

Op vrijdag 13 maart hebben Janice (onze I-coach) en ik voor alle groepen Google Classrooms aangemaakt. Omdat wij met 3 combinatiegroepen werken, hebben wij bijvoorbeeld voor elke combinatiegroep een gezamenlijke Classroom aangemaakt en daarnaast voor elke groep een aparte Classroom. Toen de maatregelen afgekondigd werden dat met ingang van maandag 16 maart de scholen zouden sluiten, waren we er ‘technisch’ dus klaar voor. Op maandag 16 en dinsdag 17 maart zijn we met elkaar in gesprek geweest over het vullen van de Classrooms. Wat doen we wel en wat niet? Unaniem is besloten dat we de kinderen verder wilden laten ontwikkelen. Geen herhalingsstof dus, maar gewoon door met instructies waar we gebleven waren. Voor de leerkrachten even wennen… aan een groep kinderen lesgeven is toch echt iets anders dan tegen een laptop of Chromebook ‘praten’. Na inmiddels vijf weken thuisonderwijs heeft het Lubertiteam een hele ontwikkeling doorgemaakt als het gaat om het geven van afstandsonderwijs. Waar we in eerste instantie vonden dat de lessen ‘gewoon’ door moesten gaan, hebben we inmiddels gemerkt dat het daar zeker niet alleen om gaat. De kinderen missen hun meester en juffen. De juffen en meester missen de kinderen. Dus worden alle kinderen minimaal één keer per week gebeld. Ook worden er via Meets één of meerdere ‘live’ instructies per week gegeven. Dat varieert bij de kleuters van een kring met 3 of 4 kinderen tot een rekeninstructie met alle leerlingen van groep 8.

De leerkrachten van groep 1/2 maken collages van het ingeleverde werk van de kinderen om zo de kinderen te betrekken bij elkaar. Deze collages worden via Parro gedeeld.

En er wordt echt niet alleen aan taal, rekenen en spelling gewerkt. In groep 3/4/5 wordt geregeld een door een leerling opgenomen geluid geplaatst. De anderen kinderen mogen dan raden welk geluid ze horen. Er is ook ruimte voor creatieve opdrachten. De kinderen van groep 4/5 kregen een instructie hoe zij een ei uit kunnen blazen. De resultaten hiervan worden natuurlijk ook weer met alle kinderen gedeeld.

De leerkrachten van groep 6/7/8 hebben de weektaak gedigitaliseerd. Er zijn nakijkbladen beschikbaar voor de kinderen. Op het weektaakoverzicht kleuren zij wat ze gedaan hebben, net als op school. En ook dit is een middel om hulp te vragen.

De leerkrachten houden spreekuur om vragen te kunnen beantwoorden. Er wordt gedifferentieerd zodat de kinderen waar mogelijk op hun eigen niveau en tempo door kunnen leren.

Alle leerkrachten zijn elke ochtend tussen 9.00 en 12.00 uur bereikbaar voor de kinderen. Dit zijn ware ‘communicatiecentra.’ Ik zie collega’s achter twee laptops zitten met hun mobiel aan hun oor om alle vragen te kunnen beantwoorden. Daarnaast is er een ‘Drive Through’ geopend waar kinderen (of hun ouders) het papieren werk op kunnen komen halen. De leerkrachten staan bij het raam van hun lokaal de werkpakketjes uit te delen.

Feedback van een ouder: "Allereerst zijn we onder de indruk van de snelheid en de inzet van het team van de Lubertischool om het thuisonderwijs goed in te richten. Echt geweldig. De digitale classroom is goed toegankelijk en werkt prima. L. en F. voelen zich thuis in deze omgeving en weten hun lessen en berichten te vinden en weten ook hoe ze contact kunnen zoeken. De lessen zijn duidelijk en goed te doen voor de kinderen. Ik merk zelf dat het afhankelijk is van het kind hoe zelfstandig hij/zij dit oppakt. Ik merk dat L. dat heel goed zelf oppakt, met hier en daar een vraag aan ons. F. heeft wat meer sturing en bevestiging nodig, maar dat is ook passend bij hoe we onze kinderen kennen ;-) De hoeveelheid aan lesstof is voor onze kinderen ook goed. Ze hebben genoeg te doen, maar ze kunnen ook nog lekker naar buiten of andere dingen doen." "Wat ik zelf waardevol vind aan jullie manier van inrichten van het thuisonderwijs is dat jullie filmpjes plaatsen van de eigen juffen (en meester! die hebben we ook voorbij zien komen, super leuk!). Het is denk ik in deze rare tijd voor kinderen erg fijn om het bekende gezicht van hun leerkracht te zien en de stem te horen. De juffen en meester brengen het op hun vertrouwde manier en positief en met de nodige humor hier en daar. Heel fijn voor de kinderen. De les-instructies zijn voor onze kinderen prima te volgen, het wordt heel duidelijk gebracht. Ook op sociaal emotioneel gebied is het voor de kinderen fijn om de eigen leerkrachten op deze manier nog te treffen."

Naast het lesgeven en beantwoorden van vragen gaan onze bordsessies ook door. Ik vind het belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven. Twee keer per week ontmoeten we elkaar als team online. Even stilstaan bij hoe het met iedereen gaat en hoe de thuissituatie is. We bespreken wat goed gaat, waar we trots op zijn en vragen tips. Er is tijd om een 1 aprilgrap te bedenken en op te pakken.

Kortom, ik ben zo TROTS op dit team, de kinderen en de ouders! Wat wordt er een hoop werk verricht. Met alle kinderen (en ouders) is contact. De kwetsbare kinderen worden dagelijks opgevangen en er worden instructies gegeven. Het opzetten van het afstandsonderwijs is goed gelukt! Maar…wat missen we de kinderen! Een school zonder kinderen is geen school. Ondertussen ben ik zo dankbaar en blij dat ik op Texel woon en werk. We hebben volop de ruimte om naar buiten te gaan. Ik probeer elke dag iets leuks te doen. Want dit is zo'n bijzondere tijd en als ik later op deze Corona-tijd terugkijk zou het jammer zijn dat ik alleen maar herinneringen hebt aan heel hard werken (en verhuizen). Het lukt mij echt niet om er elke dag een feestje van te maken, want ik stap ook heel makkelijk is de valkuil van presteren en vooral doorgaan, zowel thuis als op mijn werk. Maar ik vind het nu wel tijd om te relativeren en in het nu te leven. Laat dit ook een tijd zijn waarin we allemaal oefenen in het leren aangeven wat je nodig hebt om goed in je vel te zitten.