THEMA 'RIJNLANDERS'

Er niets van begrijpen

Vorig jaar was het wel anders. Met geen stok was mijn kind nog naar school te krijgen. Daar kan je als ouder knap verdrietig en zenuwachtig van worden.

Zijn klas is dan ook altijd een pittig stel geweest. Met een flink aantal knullen met veel geldingsdrift, waar de juf het hele jaar geen grip op kreeg. Er ontstonden zondebokken en er werd gepest. Hoewel mijn kind, geloof ik, niet zelf gepest werd, trok hij zich het voortdurende gedoe in de klas wel enorm aan. Met als resultaat dat vorig jaar juni weliswaar een goede toets en een mooi rapport opleverde, maar een wanhopig kind, dat met geen stok nog naar school te krijgen was. Maar dat zei ik daarnet al.

De leerkracht van dit schooljaar pakte het heel anders aan. Vanaf de eerste dag maakte ze duidelijk wat wel en niet kon. Wat helemaal niet kon was pesten: “Weet, wanneer er één kind uit de klas gepest of genegeerd wordt, iedereen een probleem heeft. Ik denk dat het beter is dat jullie niet ontdekken wat er dan gebeurt.”

Daarnaast was juf oprecht geïnteresseerd in alle kinderen. Bij haar in de klas kregen alle jongens en meisjes af en toe echte aandacht. Er werden in de loop van het schooljaar prachtige groepsprojecten uitgevoerd, waarin de kinderen veel zelfstandigheid kregen. De sfeer kwam terug en de rust in huis ook. Ik kan niet half uitleggen hoe opgelucht ik toen was.

We zijn nu een jaar verder en het is weer juni. Op mijn vraag wat ze dit jaar hebben geleerd antwoordde mijn zoon: “Samenwerken en zelf hard werken.”

Er ligt weer een mooi rapport en wederom scoorde hij goede citotoets uitslagen. Het probleem dit jaar is alleen dat onze zoon heeft besloten om te blijven zitten. Hij wil zijn juffie waarschijnlijk nog niet missen. “Met zo’n mooi rapport kan je niet blijven zitten” zeg ik net iets te stellig. “Grote mensen begrijpen er vaak helemaal niets van” is zijn antwoord, niet minder stellig. Misschien heeft hij wel een beetje gelijk.