Introductie door John Deckers en Jan Bot

Beste lezer,

Opeens is ons lerarenbestand gegroeid. Hebben we dan zomaar het lerarentekort opgelost? Was het maar waar. Maar alle ouders en verzorgers zijn sinds half maart van de ene op de andere dag leerkracht geworden. En dat betekent dat ons magazine zich dit keer op een groter publiek mag verheugen.

Tijdens de onderwijsstaking eind januari hebben we samen nagedacht over wat we als onderwijs zelf zouden kunnen doen aan de problemen die de aanleiding vormden om het werk neer te leggen, zoals werkdruk en het lerarentekort. Een belangrijk thema dat tijdens die discussie naar voren kwam was ‘anders organiseren.’ Op dat moment had niemand kunnen bevroeden hoe rigoureus we dat zes weken later zouden gaan doen.

“Gelukkig zijn we in het onderwijs flexibele doeners,” merkt onze collega Dieke Wehnes in haar bijdrage aan dit magazine op. We begrijpen dat we daarbij ook een stevig beroep hebben gedaan op de flexibiliteit van alle ouders en verzorgers. Zoals blijkt uit de artikelen in het magazine hebben wij allemaal grote bewondering en waardering voor hun inzet. Ga er maar aan staan, lesgeven aan je kinderen terwijl je eigen werk doorgaat of je je zorgen maakt over de vraag of je bedrijf of je baan deze crisis wel overleeft. Het heeft het ons in veel gevallen dichter bij elkaar gebracht. We hebben elkaar – hoewel op afstand – weer beter leren kennen. Dat is de mooie kant van deze crisis.

We wensen alle kind(eren) een fijne vakantie, alle ouders en verzorgers een tijdje (relatieve) rust om te herstellen en we rekenen erop dat alle Kopwerk- en Schooltijcollega’s zich tijdens deze welverdiende vakantie weer kunnen opladen voor 11 mei, wanneer de scholen weer open gaan. Anders georganiseerd – dat wel – maar inmiddels hebben we daar ervaring mee. Hartelijke groeten, Jan Bot en John Deckers