Thuisonderwijs in groep 7-8

Door Naomi Ridder

Dit schooljaar was een leuke uitdaging met 33 kinderen in een groep 7/8. Een goed gevuld klaslokaal met reuring en enthousiasme. En dan ineens zit je vanaf 16 maart alleen thuis, zonder die gezellige groep kinderen. Een hele gekke situatie en er stond ons een nieuwe uitdaging te wachten; thuisonderwijs organiseren. Ik ben enorm trots op de manier hoe wij dit als team hebben opgezet. Er was positiviteit en we dachten in kansen en mogelijkheden. Daarbij hebben wij enorm veel gehad aan onze collega Jacqueline, die direct in de actie was geschoten en van alles had voorbereid en klaargezet. Ook hadden wij het geluk dat de kinderen in de bovenbouw bekend waren met Snappet, Zuluconnect en het werken met een Googleaccount. Dus een planning gemaakt en aan de slag! Inmiddels hebben we nu vijf weken thuisonderwijs kunnen aanbieden, met veel waardevolle momenten. Ik neem jullie graag even mee in een dag thuisonderwijs aan groep 7/8.

8.30 uur

Het huiswerk staat in Google Classroom en de lessen staan open in Snappet. Ik open mijn Snappet dashboard en krijg wat chatberichtjes met: Goedemorgen juf! De eersten zijn al begonnen met werken en ook ik krijg zo weer energie voor de dag.

9.00 uur

Elke ochtend hebben we een gezamenlijk moment met groep 7. Alle kinderen bellen in via de Meet-link in de Classroom. De microfoons staan uit en de camera's aan. Om de beurt vertellen wat kinderen iets dat zij graag delen met de groep, net zoals we dat normaal op school doen. Daarna doen we een activiteit waarbij iedereen even in de actieve stand wordt gezet. Afgelopen tijd hebben we de volgende activiteiten gedaan:

  • A MINUTE TO WIN IT: verzamel in 1 minuut zoveel mogelijk blauwe voorwerpen, GO!
  • WIE BEN IK: ik geef een omschrijving en de kinderen mogen raden wie of wat ik ben.
  • SKRIBBL: een online tekenspel waarin ik spellingswoorden heb gezet. Om de beurt moeten de kinderen de woorden tekenen en de rest raadt wat er getekend is. Tenslotte nemen we nog even de planning door en de kinderen schrijven mee. Daarna kan iedereen lekker aan de slag.

9.30 uur

Hetzelfde contactmoment heb ik nu met groep 8. Zij komen iets minder graag op beeld, maar zodra we een spelletje gaan doen, doen de meesten enthousiast mee. Deze groep heeft uiteraard veel vragen over de musical. Voor de lockdown hadden we net de rolverdeling gedaan, dus zij oefenen elke dag een scène thuis. Hoe het er ook uit gaat zien, ik wil ze iets meegeven als herinnering voor later. Al is het een film of toch een opvoering voor kleine groep. Na de meivakantie gaan we scène voor scène uitspelen, via videobellen of misschien toch op school. Dat gaan we zien.

10.00 uur

Elke dag heb ik een contactmoment met een leerling van groep 7 via Meet. Een gevoelig meisje dat haar hart even kan luchten over deze bijzondere situatie. Daarnaast een gezellig praatje, veel lol en wat ondersteuning bij de lessen. Erg fijn om haar op sociaal-emotioneel gebied toch iets te kunnen ondersteunen.

10.15 uur

Vanaf nu probeer ik de kinderen zoveel mogelijk te begeleiden bij de lessen. De kinderen vinden mij via de chat van Snappet en soms wordt gevraagd om nog even te videobellen. Zij zijn zo vaardig dat ze hun scherm presenteren en ik kan meekijken met de som. Een kort contactmoment en ze kunnen weer door. Sommigen hebben wat aanmoediging nodig of ik geef ze een complimentje voor het harde werken. De chatfunctie werkt daarbij echt geweldig! Het lastige van deze functie is daarnaast dat je zo ver bij elkaar vandaan bent. Sommigen reageren niet en zijn druk bezig. Dan bel ik even naar huis en zo is er toch het contact. .

12.00 uur

Even een pauzemoment. Tijd om de benen te strekken en de chromebook even dicht te doen! Een hele ochtend achter dat scherm is toch wel wat anders dan we gewend zijn.

12.30 uur

De meeste kinderen zijn ondertussen klaar met werken en kunnen lekker genieten van het zonnetje. Sommigen zijn nog bezig en hier en daar kan ik wat hulp bieden.

14.00 uur

Ik kijk het werk in Snappet na en stuur nog wat chatberichtjes als het werk nog afgemaakt moet worden. Dit zet ik ook in het huiswerk dat ik voor de volgende dag ga klaarzetten. Daarna is het tijd om mijn nieuw ontdekte vaardigheid te gaan ontwikkelen, namelijk instructiefilmpjes opnemen. Beter om het niet terug te kijken, maar het blijkt erg waardevol te zijn voor de kinderen. Daarnaast ook heel leuk om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met Screencastify, Gynzy en youtube.

Instructiefilmpje

Challenge!

Dan zit de dag erop en is het tijd om even lekker te ontspannen en te bewegen. Al met al ben ik er trots op dat ik fijne contactmomenten met kinderen heb, want hier haal ik positieve energie uit. Met sommigen zijn de contactmomenten schaars, maar een telefoontje eens in de week is dan snel gedaan. Ik kijk er naar uit om de kinderen en collega's weer te zien.