Oplaadstation Kopwerk / Schooltij

Tips van Bert de Boer
en Erica Bernard

Erica Bernard

Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.

Als ik na werktijd alleen in mijn auto stap start mijn 30 minuten zelfevaluatie en mijn reflectie op de dag. Ben ik nog wat vergeten, wat had ik anders kunnen doen, wat is een gemiste kans? Het komt hierbij regelmatig voor dat ik nog even bel om dingen af te stemmen. De echte “overdenkers” parkeer ik hierbij bewust. In Julianadorp aangekomen ga ik dan eerst in ons cafetaria patat bakken. Twee uur lang fysiek en mentaal met iets heel anders bezig zijn. Dit zorgt ervoor dat er hierna ruimte is voor antwoorden waar ik dan niet meer voor hoef te gaan zitten en zorgt voor een soort reset van mijn harde schijf.

Een paar jaar terug hebben mijn man, dochter en schoonzoon onze kans gepakt met de aankoop van een oude boerderij. Deze boerderij zijn we aan het verbouwen tot twee woonhuizen. Mijn boeken hebben nu plaats gemaakt voor de hamer, metseltroffel en de kraan. Ik wilde altijd een mini kraantje, maar dat is niet helemaal gelukt. Het is een echte professionele kraan geworden. Met dit uit de kluiten gewassen exemplaar probeer ik van het erf een echte tuin te maken. Samen met mijn jongste kleinzoon beleven we in de kraan echte avonturen, omdat ik nog niet zo handig ben. Slap van het lachen komen er niet geplande gaten en paden, waarbij we wijselijk uit de buurt blijven van muren.

Bert de Boer

“Op het moment van het uitkomen van deze uitgave sta ik op een keerpunt in mijn leven. Ik ben net met pensioen. Het ‘ik kan het samen’ zal nu een andere invulling gaan krijgen dan een paar weken geleden. Er zal meer tijd zijn om dingen samen te doen. Dat geldt niet alleen voor Cecile, mijn vrouw, maar zeker ook voor mijn kinderen. Er is nog een woning verder op te knappen voor mijn dochter in Nijmegen, een kerk te verbouwen tot woning/atelier in Noordwest-Groningen voor mijn zoon.

En dan is er nog de natuur op Texel die ik gebruik als oplaadpunt en uitlaatklep. Als natuurgids neem ik graag mensen mee om daar volop van te genieten. Dus! Er is nog veel SAMEN te doen.”