Column door Jan Bot

Hoe zit het met jouw onderstroom?

Wie zijn wij eigenlijk en wat maakt ons wie we zijn? Dat vroegen we ons een aantal jaren geleden af.
Eén van de resultaten van de gesprekken over deze vragen werd de onderstroom.

In letterlijke zin is de Onderstroom een opleidingsplek van, voor en door Kopwerkers (en inmiddels ook Schooltij) zodat we elkaar en anderen steeds beter kunnen blijven maken. Zo wordt ‘levenslang leren’ iedere dag in de praktijk gebracht. In figuurlijk zin gebruiken we de onderstroom om duidelijk te maken dat onderwijs mensenwerk is en er achter de resultaten die we boeken altijd mensen(kinderen) schuilgaan.

We weten dat korte termijn successen verleidelijk zijn, maar ons uiteindelijk alleen maar opjagen. Duurzame resultaten krijg je wanneer je met elkaar werkt vanuit waarden als respect en vertrouwen en met dezelfde stip op de horizon.


Omdat beelden vaak beter blijven hangen dan mooie woorden maakten we de onzichtbare onderstroom zichtbaar in een beeld.

Boven water (in de bovenstroom) zie je het gedrag dat mensen laten zien omdat ze een functie hebben en bevoegdheden die daarbij horen. Samen maken ze structuren en werkprocessen en dat alles levert resultaten op waar we soms tevreden mee zijn en soms ook niet.

Onder water (in de onderstroom) gaat het om je verwachtingen, je beleving, je motivatie en drijfveren. Welke criteria leg jij eigenlijk aan de dag? En in je team gaat het hier om jullie cultuur, het commitment dat er al dan niet is en de dynamiek die je samen maakt.

Aaldert Goverts verwoordde het heel mooi: ‘Door de onderstroom boven water te halen en als uitgangspunt voor ons samenwerken en menszijn te nemen, kunnen we essentiële veranderingen inzetten en een duurzaam resultaat bereiken’. Van de oppervlakkigheid zwem je zo - voor je het weet - naar diepgang.

Wie ben jij eigenlijk en wat maakt je al dan niet tot de mens en de professional die je wilt zijn? Waar zit jouw onderstroom en waar vind jij je diepgang in een tijd van pitch, nepnieuws, eigen ego en eigen volk eerst? Is die onderstroom nog wel zichtbaar genoeg te maken in de wereld van nu? Is die onderstroom wel zichtbaar genoeg bij Kopwerk en Schooltij? Ik hoor en zie je reactie graag!