Haiku

Zijn jullie bekend met Haiku’s? Het zijn korte Japanse gedichtjes die een hier-en-nu ervaring weergeven, gekoppeld aan de natuur en de seizoenen. Sommige van deze gedichtjes zijn zo zintuiglijk en direct dat het zomaar een gelukkigheid kunnen oproepen. Althans bij mij en misschien ook bij jullie. Ik heb er een paar geselecteerd uit het boek van J. van Tooren, ‘Haiku, een jonge maan’.

Mier & Ekster

Ik had een vriendin. Toen ze vijftig was, werd zij gediagnosticeerd met een ernstige vorm van Parkinson. Haar aftakeling ging razendsnel en zij kon steeds minder. Haar praten en bewegingen vertraagden, alsof ze langzaam versteende. Maar ze had een talent: haar vrije, fantasierijke geest. Én ze hield van de boeken van Toon Tellegen. Vooral zijn filosofische dierenverhalen.

Op een dag begonnen wij elkaar korte verhaaltjes te schrijven. Ik als Ekster en zij als Mier. Als Mier vloog zij mee met Ekster, waarmee ze een fantasiewereld schiep die haar optilde uit haar gekluisterde bestaan. De zelfbedachte reisverhalen gaven haar een geluksgevoel, en toch, als ik ze teruglees, ‘hoor’ ik naast gelukkigheid, de echo van verlies.

Door: Helmke Sciarone