Masterclass: Geluk

Als we Guido Weijers moeten geloven dan is geluk relatief en subjectief. Dit is wat ik mee heb genomen van zijn Masterclass Geluk die wij hebben gekregen op de studiedag Leraren maken het verschil, in het Beatrix Theater in Utrecht. Guido spreekt tijdens zijn Masterclass over verschillende soorten geluk, de duur van geluk en in hoeverre geluk te koop of te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan de term ‘gelukszoekers.’

Kleine geluksmomenten
Dat je gelukkig wordt van dingen doen waar je je fijn bij voelt is een beetje een open deur. Maar dit is wel waar. Toch is het soms lastig om je op dit soort momenten echt gelukkig te voelen. Soms heb je wel eens dingen die je moet doen en we weten welke lading het begrip ‘moeten’ met zich mee draagt. Helemaal in ons vakgebied. Maar genieten van de kleine geluksmomenten en deze herkennen is de kunst. Een loterij win je met geluk. Maar ben je na het uitgeven van heel veel geld wel echt gelukkig? Of ben je daarna juist moeilijker weer gelukkig te krijgen?

Dan weet je het weer even…
Om wat zaken in perspectief te zetten. Mensen die in Nederland een modaal inkomen hebben behoren tot de 10% rijkste mensen van de totale wereldbevolking. Boven modaal komt zelfs uit op meer dan 5%. Als je je dat eens in de zoveel tijd beseft en jezelf eens vergelijkt met iemand in een derdewereldland. Met iemand die gelukkig is met wat schoon drinkwater of wat eten voor een kind. Dan weet je het weer even. Hoe gelukkig wij hier eigenlijk moeten zijn. Maar wij mensen zijn helemaal niet snel tevreden te krijgen.

De grote M
Geluksmomenten zijn erg kort, korter dan dat je misschien zou denken. Guido noemt zo’n moment een ‘Bubbelbadmoment.’ Dat gevoel dat je je in een net te heet bad laat zakken en dat gevoel dat je hebt als je lichaam net aan de temperatuur went. Dat moment duurt maar een paar seconden en dat vergelijkt hij met het geluksmoment. Geluksmomenten zijn ook nog eens subjectief in meerdere opzichten. Ten eerste wordt niet iedereen gelukkig van dezelfde dingen. Dat is ergens ook wel fijn als je erover nadenkt. Daarnaast zijn er dingen waar je steeds opnieuw gelukkig van kan worden, en van andere dingen minder vaak. Die nieuwe auto voor de deur die helemaal naar je smaak is, zal voor veel mensen vaak een geluksmoment opleveren. Namelijk iedere keer als je erin weg mag rijden. Maar een kort geluksgevoel is ook best wat waard. Zelfs als je weet dat iets bijvoorbeeld niet goed of ongezond voor je is. Als je denkt aan het eten bij de grote M. Dat is op het moment vaak erg lekker, maar mensen hebben hier later vaak spijt van en zeggen daar nooit meer heen te gaan. Toch gaan ze vaak wel weer. Dat moment is dus kennelijk meer waard dan het ongenoegen dat je er hierna van hebt.

Het geluk van geven
Een van de mooiste dingen die Guido bij zijn Masterclass aan ons vertelde was dat je pas echt gelukkig wordt als je iemand anders gelukkig maakt. Een cadeautje voor iemand anders halen in plaats van iets voor jezelf kopen. Een ander in nood helpen of de last van een ander verlichten. Het blijkt dat de chemische cocktail van neurologische stofjes die onze hersenen toegediend krijgt dan pas echt van sublieme kwaliteit is. Want uiteindelijk wordt het gevoel in de hersenen gecreëerd. Aan het einde van de masterclass gaf Guido een mooie tip. Als je binnenkort in een koffiecorner (of iets in die richting) staat, geef de persoon naast jou eens een kopje koffie op jouw kosten. Het kost je bijna niets maar kijk dan eens hoe je je hierna voelt. Ik ga het binnenkort eens proberen.


Danny Brugman

Het Mozaïek, locatie Spaans Leger