Oplaadstation Kopwerk / Schooltij

Tips van Sandra Lont en Kim Harder

Kim Harder is een gelukkig mens

Tja, waar laad ik van op? Dat zijn zoveel dingen, zowel klein als groot. En terwijl ik dit opschrijf realiseer ik mij dat dit heel mooi aansluit bij het thema geluk. Je bent toch een gelukkig mens wanneer je veel momenten in je leven hebt die je energie geven.

De meeste energie krijg ik van, soms onverwachts, het samen zijn met familie en vrienden. Gezellig kletsen met een hapje en een drankje erbij. Even tijd hebben voor elkaar. Dit soort momenten plannen wij dan ook regelmatig, zodat het niet in de waan van alle dag erbij in kan schieten.

Samen in de tuin

Ook kan ik enorm genieten van onze tuin, vaak zit ik in het voorjaar en zomer ’s morgens met mijn ontbijtje buiten voordat ik naar school ga. Dan voel je de warmte van de zon, de tuin is soms nog een beetje vochtig en de vogeltjes fluiten. Ook werken in de tuin vind ik geen straf, vaak doen Mark en ik dat samen. Ik geniet ervan als de tuin na de winter weer langzaam begint te groeien en van de planten die in bloei komen

Los van alles

Wij wonen aan het water en hebben een bootje, wanneer het mooi weer is varen we door polder rondom Enkhuizen. Het mooie van op een boot zitten is dat je niks kan doen voor je werk, opleiding en in huis. Ik ben dan echt even los van alles wat mij bezighoudt en waar ik mij zorgen om maak. Dit zorgt ervoor dat ik mij totaal kan ontspannen en opladen. ’s Avonds na een dag werken vinden we het heerlijk om nog even in het avondzonnetje op de steiger of in de lounge-set een kop thee en koffie te drinken en te genieten van de bootjes die voorbijvaren, de eenden die met hun pulletjes langs zwemmen en de zwaan die zelfs op de steiger tikt met z’n snavel omdat hij brood wil.

Tijdens het koken word ik ontspannen

Naast het buitenleven hebben Mark en ik een passie voor lekker eten. Hierbij is de barbecue uiteraard onmisbaar. Een aantal keren per week maken we vis of vlees op de barbecue klaar. Daarnaast probeer ik graag nieuwe recepten uit. Tijdens het koken word ik ontspannen en uiteraard verheug ik mij dan op de maaltijd zelf. In de zomermaanden maak ik graag salades, eentje is echt mijn favoriet! Dit Italiaanse salade recept deel ik graag met jullie (Timmerman, 2008).

Uiteraard zorgt vakantie ook voor energie, wij hebben inmiddels een aantal prachtige reizen kunnen maken naar Costa Rica, Noorwegen, De Dominicaanse Republiek en Mauritius. Allemaal bijzonder bestemmingen met een prachtige cultuur en natuur. Ook blijven wij wel eens thuis in de vakantie en genieten dan van wat we hebben, we wonen zo ontzettend mooi dat wij dan vakantie vieren in onze eigen woonplaats.


Ook kan ik heerlijk tot rust komen van het lezen van een prachtig boek of het kijken van een serie op Netflix, het kijken van een film in de bioscoop of thuis. Wellicht minder verantwoord maar zeer doeltreffend.

Sandra is 'Letterlijk van de wereld'

Wereld is vandaag (alweer) mijn lievelingswoord. In de wereld, op de wereld, voor de wereld, van de wereld… ik kies vandaag voor de laatste optie, ik ben gewoon van de wereld.

Ik wil heel graag in het buitenland zijn, het maakt me weinig uit waar. Als ik er over lees, laad ik al op, al is het maar in de krant waarin ik probeer bij te houden wat zich overal afspeelt. Ook een mooie manier om mentaal te reizen is het luisteren naar muziek of anderszins van kunst en cultuur te genieten: dat is tenslotte sowieso werelds.

Maar als ik mensen uit het buitenland ontmoet, maakt mijn hart een sprongetje en draait mijn hoofd op volle toeren (zij het niet altijd even efficiënt). Laatst ging ik naar een wereldvredesconferentie die in Nederland werd georganiseerd door het wereldwijde verband waartoe de Doopsgezinde kerk behoort waar ik lid van ben. Ik hoorde verhalen uit Zimbabwe, Kenya, het Midden-Oosten. Heerlijk, om me zo tussen mensen overal vandaan betrokken te kunnen voelen bij de wereld.

In mijn dorp Hippolytushoef kan ik iets werelds doen als taalcoach van een Syrisch gezin. Momenteel help ik vooral de twee zonen met spelling, grammatica, woordenschat. Als immigranten onze taal goed kunnen leren, draagt dat bij aan hoe zij hun weg vinden in ons land en wordt integratieproblematiek verkleind. Voor de collega’s in de scholen is dit werk, maar voor mij als secretaresse op het stafkantoor een inspirerende vrijetijdsbesteding.

Na 22 jaar moederschap voel ik me gelukkig nog steeds erg verbonden aan ons gezin. Maar sinds dat er is, reis ik meer op papier dan dat ik fysiek de wereld in ga. Geschreven tekst kan me gelukkig overal brengen en afhankelijk van de inhoud, laadt het mij op om ermee bezig te zijn. Daarom ben ik vertaler Engels geworden. In de zomervakantie ga ik me met behulp van een cursus (thuis- of tuinhuisje studie), specialiseren in literair vertalen. Ik heb het studieboek al in huis en verheug me op de verhalen en gedichten waar ik mee mag oefenen!

Ooit wil ik weer voor een langere periode de wereld in, het liefst naar een land waar ik iets kan betekenen voor mensen die het minder goed getroffen hebben in het leven. Daarvoor moet ik wel een beetje in conditie blijven. Dat doe ik door te sporten, in de sportschool of wandelend op het mooie Wieringen, en door goed te eten. Daar laad ik het meest letterlijk van op, zodat ik weer klaar ben voor de wereld.