VERHAAL VAN DE MAAND AUGUSTUS

THEMA 'INCLUSIEF'

Mama boven alles!

Het is leuk als je het eind van de straat kunt zien. Maar leuker nog, is het ook af en toe eens om de hoek te kijken. Dat schreef Jules Deelder en het was de aanleiding voor drie broers om jaren terug het ouderlijk huis te verlaten en hun geluk in de wijde wereld te gaan beproeven. Ze hadden een nieuw bestaan in den vreemde opgebouwd en waren alle drie financieel succesvol geweest. Nu gingen ze op weg naar huis en hadden afgesproken elkaar in Berlijn te ontmoeten en eens bij te praten. Daarna willen ze samen verder reizen, terug naar hun oude moeder. Tijdens die terugtocht vertelden ze elkaar wat ze allemaal voor hun moeder hadden betekend. De oudste broer zei: “Ik heb een tijd geleden voor moeder een groot huis laten bouwen.”


”De middelste broer zei: “Ik heb een enorme tuin voor haar laten aanleggen, zodat ze van haar eigen bloemen, groente en fruit kan genieten want ze houdt van tuinieren.” ”De jongste broer zei: “Jullie weten dat moeder een vrouw van de wereld was. Haar lievelingsboek was de ‘Lof der Zotheid’ van Erasmus. Ze heeft het wel tien keer gelezen. Omdat haar ogen al een hele tijd niet meer goed zijn en ze dus niet meer kan lezen, heb ik een buitengewone papegaai voor haar gekocht, die de hele Lof der Zotheid kan opzeggen. Er bestaat geen andere vogel die dat kan. Het is ongelooflijk wat dat beest heeft geleerd. Moeder hoeft maar een bladzijde te noemen en de papegaai citeert de betreffende pagina feilloos.”

Terwijl de drie broers nog onderweg waren, bereikte hen een bedankbericht van hun moeder.


“Beste Karel,” berichtte ze aan de oudste zoon, “ik heb een kennis gevraagd je te mailen want ik begrijp niet hoe dat moet. Het huis dat je voor me hebt laten bouwen is heel erg groot. Ik gebruik maar één kamer en heb grote moeite om het helemaal schoon te houden.”

“Beste René,” mailt ze aan de tweede zoon, “ik ben te oud om in de tuin te werken, dus koop ik groente en fruit op de markt en de tuin begint nu snel te verwilderen.” “Beste Frits,” schreef ze haar jongste zoon, “je hebt een goed gevoel voor wat je moeder nodig heeft; het haantje dat je me stuurde, heeft voortreffelijk gesmaakt!”