Column door John Deckers

De kracht van
‘Lerende scholen’

Heb jij wel eens in een geweldig team gewerkt? Dan moet dat een ervaring zijn die je tot één van de hoogtepunten van je leven rekent.

Deze maand gaat het over ‘Lerende scholen’ en ‘Lerende organisaties’. Peter Senge stond ooit in de jaren negentig van de vorige eeuw aan de basis van de ‘Lerende organisatie’. In tegenstelling tot veel andere ontwikkelingen is het concept van de Lerende school nog steeds erg actueel.
We laten eerst Peter Senge zelf aan het woord: “Van jongs af aan hebben we geleerd om problemen in stukjes te breken, om de wereld om ons heen op te splitsen. Blijkbaar kunnen we ingewikkelde taken en onderwerpen beter aan op deze manier. Maar zonder het te weten betalen we hiervoor een hoge prijs. We kunnen de consequenties van onze daden niet meer overzien; we raken ons aangeboren gevoel voor verbondenheid met een groter geheel kwijt.” En al snel raken we onze zin kwijt. Letterlijk en figuurlijk.

Deze maand gaan wij de illusie te lijf dat de wereld is opgebouwd uit los van elkaar staande krachten. De illusie dat elk schooljaar is opgedeeld in losstaande vakken met losstaande leerkrachten, met elk hun eigen doelen en ideeën.


Het volstaat niet meer dat de bazen nadenken en de teamleden uitvoeren. Deze tijd vraagt om scholen en professionals die kunnen inspelen op ontwikkelingen. Teams die samenwerken omdat ze weten dat dit iedereen verder brengt. Schoolorganisaties met mensen die bang zijn voor veranderingen gaan de slag missen.

Binnen Kopwerk en Schooltij zijn veel medewerkers die weten dat een goede inhoud niet zonder de aandacht voor een mooi proces kan en daar ook naar handelen. Ze zijn al lang (bewust of onbewust) bezig met de 5 grote thema’s van de Lerende school. We zetten ze hier alvast op een rijtje:

1. systeemdenken,

2. persoonlijk meesterschap,

3. mentale modellen,

4. gemeenschappelijke visie,

5. teamleren.


Wij gunnen alle Kopwerk- en Schooltijmensen de ervaring van het leren in een geweldig team. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Begin met het lezen van dit magazine! En laat ons weten waar jij de Lerende school in actie ziet.


John Deckers