Oplaadstation Kopwerk / Schooltij

Tips van Aaldert Goverts en Hermien Bakker

Aaldert

“Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn”, aldus Nietzsche.


Op mijn werkdagen loop ik om 06.15 uur de woonkamer in en zet ik mijn Sonosspeaker aan en de klanken van Sublime FM zorgen dat ik smoothly mijn dag kan beginnen.

Muziek is essentieel in mijn bestaan en vooral de muziekstijl Jazz zorgt ervoor dat ik kan relativeren en wegdromen in de ritmes van de geïmproviseerde muziek. Vooral de creativiteit van de improvisatie waarin de muzikanten hun verhaal vertellen is wat mij het meest aanspreekt, raakt en ontspant.

Uiteraard ben ik jaarlijks te vinden op het North Sea Jazz Festival dat in Rotterdam wordt georganiseerd. Samen met mijn vrouw en 2 zonen genieten we van dit unieke festival waarin jazzmuziek uit het verleden, heden en de toekomst elkaar ontmoeten.

Sport


Naast muziek ben ik ook een groot liefhebber van de fietssport. Als jongvolwassene schreef ik me regelmatig in voor een kwarttriatlon en zorgde dat ik goed getraind aan de start kwam. Uiteindelijk heb ik gekozen om het zwemmen en hardlopen vaarwel te zeggen en mij volledig op het fietsen te richten. Grote klassiekers (o.a. Luik-Bastenaken-Luik) heb ik als recreant gereden en hoge bergen overwonnen (Alpe d’Huez, Col du Galibier, Col du Tourmalet en La Redoute). Plaatselijke meerdaagse recreantenwedstrijden zoals de Meertour en Tour de Lasalle heb ik ook meerdere malen mogen rijden.


Uiteindelijk als (bijna) 60-jarige doe ik het wat rustiger aan als het om de fysieke inspanning gaat en kies ik voor de spinbike in de sportschool. Dat betekent geen tegenwind of valpartijen! Bij heel mooi weer ben ik ook buiten te vinden voor een kort rondje.

Als ik op de spinbike zit en uit mijn koptelefoon klinken de klanken van een goed jazznummer dan kan ik voluit gaan en bereik ik met gemak mijn maximale hartslag (220 – je leeftijd)


Heerlijk!

Wandelen, fietsen en varen in nationaal park De Alde Feanen


Bijna wekelijks rijden mijn vrouw en ik op vrijdagmiddag de afsluitdijk over om in Eernewoude - een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel - heerlijk te ontspannen in een prachtige omgeving. Vooral wandelen, fietsen en varen door het natuurgebied De Alde Feanen is een ultieme ervaring. De diversiteit van de aanwezige dieren is enorm en blijft ons verrassen.

In april/mei start voor ons het vaarseizoen en zijn we regelmatig op het water te vinden. Ons favoriete plekje is de Hânsmar waar we regelmatig aanmeren om te genieten van de stilte om ons heen. Ook fietsen we regelmatig door het afwisselende waterrijke prachtige landschap van De Alde Feanen. De fietsroute “De 8 van Grou” is favoriet. De naam van de route verwijst naar de twee lussen die de fietsroute maakt door het Friese Merengebied. De route wordt ook wel de ‘pontjesroute’ genoemd.

Wandelen in het natuurgebied langs de vele ooievaarsnesten die klepperend elkaar de liefde verklaren zet alles weer in een ander perspectief. Daar zijn we even los van ons drukke bestaan.

Hermien

"De ware reiziger heeft geen reden om op reis te gaan"


Mij wordt wel eens de vraag gesteld: ”waar haal je de tijd en energie vandaan om het werk te doen dat je doet en ook tijd en aandacht en tijd te hebben voor je vriend, kinderen, kleinkinderen en ouders.”


Het is goed dat de vraag zo nu en dan gesteld wordt om zo even stil te staan en me af te vragen : ”ja waar krijg ik energie van, waar word ik blij van en hoe laad ik mezelf op.”


Ik krijg energie van mijn naasten, wandelen, stilte en naar Terschelling en Cuba reizen om volledig te ontspannen.

Wekelijks wandel ik alleen of met een ander door de weilanden rondom Schagen of op het strand van Voordijk. Heerlijk mijn gedachten de vrije loop geven of na te denken over de dingen die me bezighouden. Bovenal geniet ik van de rust, de stilte en de omgeving waar ik loop. Jaren geleden liep ik het Pieterpad van Pieterburen naar de Pietersberg. Het grootste deel liep ik alleen en genoot! De volgende uitdaging ligt in het verschiet, het Trekvogelpad lopen van Bergen aan Zee naar Enschede.


Ieder jaar lopen wij als gezin de ééndaagse Airborne-wandeltocht in Oosterbeek. Samen wandelen, samen genieten en weer eens lekker bijpraten. Kortom: een gouden moment.


Terschelling is het eiland van mijn voorouders en kom er dan ook al zo’n 56 jaar. Als de boot vanaf Harlingen vertrekt overvalt je gelijk het gevoel van VRIJ zijn. Op naar het eiland waar je heerlijk kunt zwerven door de duinen en op het strand. Het eiland waar ik aan lezen toe kom en kan genieten van de mensen om mij heen.

Een ander eiland, Cuba, brengt mij weer heel andere ervaringen. Daar geniet ik van de zon en de zee en het golven. Daar kan ik samen zijn met familie, die ik mis in mijn dagelijks leven. De tropen, waar ik als kind jaren woonde, is het klimaat waar ik mij volledig kan ontspannen en genieten van de dingen van alle dag.


Bij ons thuis was het zaterdagmiddag moment - 17.00 uur ”borreltijd” - een heilig moment! Toen mijn kinderen nog thuis woonden bleef dat speciale moment erin. Onder het genot van een borrel de dag en de week doornemen en tijd voor elkaar. Mijn kinderen namen de “gewoonte” mee hun eigen levens in. Nu genieten Kees en ik voor de houtkachel van een goed glas wijn!