VERHAAL VAN DE MAAND

Groen is
geen blauw

Al weken is de sfeer ijzig. Een deel van het schoolteam wil volgend jaar het roer omgooien. De populatie kinderen verandert, de inzichten in de samenleving ook. Een ander deel wil vasthouden aan het klassikale systeem. Die route heeft zich immers al lang bewezen en daar voelen ze zich goed en competent bij. De directeur heeft de afgelopen maanden geprobeerd om te bemiddelen en ergens in het midden uit te komen. Daarvoor heeft ze urenlang en intensief met alle betrokkenen gesproken. Ze constateert nu twee dingen. Dat het wel lijkt of haar aanpak de twee kampen alleen maar verder uit elkaar gedreven heeft. En niet minder vervelend, dat beide kampen haar nu lijken te wantrouwen. Goede raad is duur. Wat moet er gebeuren om uit deze impasse te komen?


Een ervaren collega helpt haar tijdens de teamvergadering ongevraagd uit de brand: “Dit is hoe ik het zie. Er lag een voorstel voor verandering van de werkwijze van onze hele school. Ik gebruik voor het gemak even het voorbeeld dat we in alle klassen de wanden zachtblauw verven. Maar tijdens de afgelopen weken veranderde de directeur na gesprekken met ons een aantal zaken aan het plan. Volgens haar waren die veranderingen maar marginaal. Maar volgens een aantal collega’s ondermijnden ze het oorspronkelijke concept en volgens anderen was toegeven het begin van het einde. De wanden werden lichtgroen. En hoewel groen altijd bestaat uit blauw en geel is groen natuurlijk geen blauw. Wanneer we een ander compromis sluiten worden de wanden misschien zachtpaars en ook daar zit best veel blauw in. Maar ook paars in geen blauw.


Het gaat mij er niet om dat ik mijn zin krijg. We moeten gewoon een keuze maken en elkaar daarna vast houden. Anders worden we allemaal ongelukkig of valt ons team uit elkaar. En dat is slecht voor de kinderen waarvoor we toch allemaal bezig zijn. Het is niet zo dat onze directeur het fout doet, ze zet zich erg in. Maar met twee partijen in school kan geen enkele directie het goed doen. We zeggen altijd dat het bij ons om de kinderen gaat. Als dat zo is, dan zullen we de rijen vandaag moeten sluiten en dan maken we allemaal blauwe of groene of paarse wanden. Kleurecht durven zijn is de echte uitdaging waar we voor staan.“