'Teken je gesprek' geeft handvatten om over gedrag te praten.

Anna Groen is leerkracht ondersteuner op PCB de Regenboog. Ze heeft de opleiding ‘Teken je gesprek’ gedaan via Onderstroom met als opleider Bianca Leeuwerke.


Lonneke Balder vraagt haar waarom ze zo enthousiast is.

Anna, wat houdt teken je gesprek in?


“Teken je gesprek is een interactieve gespreksmethode voor het visualiseren van gedrag, faalangst of groepsproblemen. Waarin je als begeleider heel neutraal aanwezig bent om gewoon eens heel rustig te kijken wat er nu eigenlijk gebeurde… En hoe voelde jij je toen? En wat dacht je toen? Een methode waar je, zonder oordeel, naast leerlingen kan gaan staan. Het is coaching naar ander gedrag en biedt helpende gedachten voor het individu in conflictsituaties, voor tweetallen en voor groepen.”


Voor wie heeft het vooral meerwaarde? Is het vooral voor de leerkracht gunstig de situatie zo uit te pluizen of is het juist voor het kind interessant?


“Allebei. Als leerkracht kan het je heel veel inzichten geven. Maar juist ook voor de leerling zelf, die zonder oordeel bijvoorbeeld eens kan praten over wat er nou steeds gebeurt als hij of zij ruzie krijgt. Wat doe ik dan? Het is voor leerlingen en leerkrachten een mooie methode om op een andere manier naar gedrag te kijken.”

'Het heeft mij handvatten gegeven voor het voeren van gesprekken met kinderen waar je soms wel eens denkt ‘Hoe nu verder? Wat kan ik nog bieden?’

Hoe gaat dat dan precies?


“Je gaat zitten. Je zit naast de leerling. Houding is heel erg belangrijk… Je kijkt elkaar ook niet aan. Je gaat met kleuren dan optekenen wat er gebeurde in een situatie… De kleuren die je gebruikt zijn net als bij een stoplicht: groen, oranje, rood. Je gaat in de situatie kijken… Wanneer was het nog groen? En wat gebeurde er toen? En toen? En wanneer werd het voor jou oranje? En wanneer werd het rood? En dan ga je gewoon stap voor stap een situatie opschrijven…”


En daarbij is oranje minder positief en rood negatief? Zie ik het zo goed?


“Ja klopt, dat is één van de sjablonen. Er zijn er meer die je kunt gebruiken. Je kan bijvoorbeeld ook een sjabloon gebruiken van een soort spiegel. Wat zijn de voor- en de nadelen van wat je nu doet? Want aan elk gedrag, ook negatief, zit een positieve intentie. Dan vraag je bijvoorbeeld aan een kind: ‘Wat is het voordeel van ruziemaken?’ Dan zullen ze natuurlijk eerst zeggen: ‘Juf, er is helemaal geen voordeel’. Maar dan ga je toch kijken met elkaar…. ‘Dan kan ik doen wat ik wil of dan krijg ik mijn zin… Maar dat is dan maar even… Het nadeel is dat ik dan iemand kwets, dat ik iemand pijn doe. Dat ik dan misschien wel een uur bezig ben…’ Je gaat er dus ook heel duidelijk tijd aan hangen… En dan ga je met een kind kijken ‘waar kies je dan voor?’ Doe ik het wel, of doe ik het niet?


Weer een ander sjabloon is het faalangstsjabloon. Dan schrijf je neutraal op bijvoorbeeld ‘Ik ga verhuizen’. Je krijgt dan eerst alle negatieve gedachten. En voor alle negatieve, ‘niet helpende’ gedachten ga je vervolgens positieve gedachten zoeken. Ook dat is een van de onderdelen van teken je gesprek. Je kunt het heel breed inzetten op allerlei vlakken.

Je hebt de opleiding afgerond en gaat ook verder met de vervolgopleiding… Wat heeft de opleiding jou gebracht?


Het heeft mij gebracht dat ik op een andere manier met kinderen over hun gedrag kan praten. Het heeft mij handvatten gegeven voor het voeren van gesprekken met kinderen waar je soms wel eens denkt ‘Hoe nu verder? Wat kan ik nog bieden?’ Ook geeft het mij als juf nieuwe inzichten. Ik ben toch heel anders naar gedrag gaan kijken.


Wat is de meerwaarde van ‘Teken je gesprek’ voor onze SlimFit-school?


Het past heel erg goed binnen SlimFit, omdat je heel erg met elkaar, naast elkaar gaat staan om te kijken ‘wat gebeurt er met mij?’ Het is ook iets wat je er weer bij kunt pakken op een later tijdstip, omdat je het ook zo duidelijk op papier hebt. Juist omdat je het samen doet… Het kind is zélf eigenaar van het gesprek. Bij alles wat ik zeg, vraag ik: ‘Klopt het? Is dat wat er gebeurd is? Is dat wat er gezegd is?’ Er wordt écht naar ze geluisterd, dat geeft vertrouwen! Dat eigenaar zijn, dat past bij uitstek bij SlimFit.


Is teken je gesprek ook geschikt voor andere scholen?


Ja, natuurlijk! Voor alle kinderen, overal! Het is een absolute aanrader.


En praktisch? Hoe vullen jullie het in?


Er is tijd voor gepland in het rooster. Dan kijken we naar wie het nodig heeft. Wie pak je erbij? Voor elk kind kan het meerwaarde hebben. Ook een kind waar misschien niet zo veel bijzonders mee aan de hand is… Ook zij worden gezien!

DEEL DIT ARTIKEL: