Ieder mens verdient vertrouwen

“Mijn lijfspreuk is ‘wie goed doet, goed ontmoet.’" Aldus John Deckers. “Ik vertrouw mensen op voorhand ook al wordt dat vertrouwen soms geschaad. Ieder nieuw mens die ik ontmoet verdient mijn vertrouwen en ik hoop dat dit wederzijds en wederkerig zal zijn. Soms zeggen mensen ‘je bent naïef…’ Dan ben ik maar naïef...”

“Soms doet de overheid ook een duit in het zakje. Zoals de inspectie of de belastingdienst. Deze instellingen gaan uit van verdiend vertrouwen. Met andere woorden, je moet eerst het vertrouwen waarmaken voordat je het krijgt. Ik bedenk mij dan dat wij gelukkig onze kinderen wel op voorhand dit vertrouwen geven.”

“Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard... Dat is ook een waarheid. Maar dan heb je het over geschaad vertrouwen. Iedereen maakt dat vast wel eens in zijn of haar leven mee. Als iemand je vertrouwen heeft geschaad. Ja, dan moet dat wel worden terugverdiend.

Nietzsche gaf ooit een van zijn cliënten de volgende reactie: ‘Het is niet zo erg dat je tegen me liegt; het is erger dat ik je niet meer kan vertrouwen.’ Maar als je vertrouwen kunt geven, en je krijgt het terug… Dat is zoveel waard!”

Zonder vertrouwen kun je niet bouwen


Wist je dat met vertrouwen geven ook de eindopbrengsten van een school Excellent kunt maken? Vertrouwen is geen soft begrip maar een managementeigenschap met meetbare resultaten*.

Volgens Stephen M.R. Covey is vertrouwen de kritische succesfactor van de nieuwe economie. Hij heeft het dan over bedrijven en klanten. Met enige fantasie kun je dit ook vertalen naar scholen en kinderen. De bottom-line is dat je eerst vertrouwen geeft. Zonder relatie geen prestatie. Zonder vertrouwen kun je niet bouwen.


* Stephen M.R. Covey (de zoon van Stephan R. Covey)

Deel deze pagina