Creëren
door
doen!

Monique Abbink over Zelfcreatie

Zelfcreatie, anders vasthouden, accepteren, omarmen, natuurlijke vertraging. Dit zijn zo van die termen die langskomen wanneer ik met Autopoiesis aan het werk ga. Nu alweer een aantal jaren werken wij, als team, samen met Guus Geisen aan ‘nieuwe’ ontwikkelingen.

Dat houdt soms in dat je het even niet meer weet, niet meer ziet zitten en vooral veel beren op de weg ziet lopen, die je maar niet kunt verjagen.

Door je twijfels en je vragen te delen en hardop te zeggen dat je het even niet meer weet - met al je jaren ervaring - is er altijd wel iemand die jou richting kan geven. Samen beren verjagen wordt opeens een toffe bezigheid, zelfs mislukkingen worden een feestje en de kleinste successen worden gevierd. Veel kleine successen zijn samen ook groot.


Samen

Zo werkt het natuurlijk ook bij onze kinderen. Een aantal van hen hobbelt vrolijk van de een naar de andere dag. Een andere groep is ook aan het stoeien met dezelfde beren. Laten wij er vooral voor zorgen dat onze kinderen gelukkig worden en blijven door hen te leren begrijpen.


Gelukkige kinderen hebben doorgaans voldoende zelfvertrouwen, kunnen de wereld aan en staan open om te leren. Wanneer je het dus even NIET ziet zitten, doe aan creëren door doen! Vind jezelf opnieuw uit, vraag de kinderen wat ze nodig hebben, vraag je collega’s wat jij nodig hebt en doe het vooral samen.