Oplaadstation Kopwerk / Schooltij

Tips van Helga Roersma en Yvonne de Jager

Helga

Buiten zijn

Het liefst loop ik iedere dag een rondje, bootcampen of gewoon vanuit ons huis in De Cocksdorp een wandeling door het Krimbos. Dat vind ik iedere dag en in elk seizoen een klein feestje. Tijdens deze wandelingen laad ik op, kijk ik terug op mijn dag, vooruit op wat komt en al lopend ploppen de beste ideeën op. Ik woon op Texel en dan is ook het strand heerlijk dichtbij. Zodra het mooi weer is fiets ik ’s avonds naar ons eigen strandhuisje om te mijmeren, wat te tekenen, te lezen of… alleen maar voor me uit te staren naar de zon die langzaam in de zee zakt. In de weekenden proberen we in het seizoen naar de haven in Oudeschild te gaan waar ons zeilbootje ligt. “Koop een boot: werk je dood” wordt er dan gekscherend gezegd... Ja! Er zijn inderdaad altijd klusjes te doen!

Kleinkinderen

Met grote regelmaat reis ik als “oma Texel” naar mijn kinderen en kleinkinderen in Apeldoorn. Het is zó ontzettend genieten om mijn eigen kinderen met hun kinderen in de weer te zien. En dan komt uiteraard ook de oude kleuterjuf weer in mij naar boven; Ik speel mee als politie, brandweer of piraat en leesuren voor!Reizen

Op vakantie gaan we graag naar Spanje, ook de Canarische eilanden, daar valt nog zoveel te ontdekken! Mijn wens is dan ook om nog eens Spaans te leren, zodat ik daar makkelijk een gesprekje kan voeren.

Lezen

Lezen lukt mij het best tijdens de vakantie, een thriller of een boek over leiderschap en onderwijs. Tijdens de meivakantie las ik het boek “Regieversterkend leiderschap” van Elena Carmona van Loon. Een prettig te lezen boekje waar ik verrassend veel van mijn eigen handelen in herkende.

Regieversterkend leiderschap is het zien van de rol en kwaliteit van leerkrachten en hen voortdurend eigenaar te maken van wat er op een school gebeurt.

Het Rijnlandse model wordt in dit boek op blz. 42 voorgesteld als interessante manier om een lerende cultuur in het onderwijs vorm te geven. Een aanrader.

Yvonne

In mijn vakantie lees ik het liefst een spannend boek. Zoals Grote zus van Gunnar Staalesen. In de winter ga ik altijd skiën. Ik ben bijna altijd buiten (tuin doen, lopen / fietsen in de natuur met of zonder hond), maar een dagje wellness doe ik ook graag. En natuurlijk samen met het gezin lekker tafelen!