Column door Jan Bot

'Signalen opvangen'

Een gesprek in de pauze in een teamkamer:


Collega 1: “Ik ben al blij als ik de dag zonder kleerscheuren door kom. Ik heb een enorm complexe klas dit jaar. En dan willen zij me laten lezen over “levenswijsheid.” Moet het niet eerder gaan over “overlevings-wijsheid?” Wie bedenkt eigenlijk die thema’s op dat bestuurskantoor van ons?”


Collega 2: “In de kalender zag ik dat het volgende maand gaat over zelfcreatie en daarna over duurzaamheid. Het wordt dus nog erger… Dat ze daar geld aan besteden, dat begrijp je toch niet.”


Collega 1; “Ik hoorde dat ze eraan denken om bestuurders door de leerkrachten te laten kiezen. Dat zal eens tijd worden.”


Collega 3: “Jasper, je weet wel, die leuke leerling uit mijn klas heeft me dit weekend een selfie gestuurd. Hij was met zijn ouders in Parijs. Moet je eens kijken hoe schattig.”


Collega 2: “Wie is er volgende week eigenlijk aan de beurt om de teamvergaderingscake te bakken? Ben jij dat?”


Collega 1: “Nu krijg ik alweer een mailtje van die moeder van Katinka. Je wordt er dol van. Heeft dat mens niets beters te doen?”


Collega 4: “Als ik jullie zo hoor… en ik bedoel het niet verkeerd hoor, maar dan zijn die thema’s van dat kantoor misschien zo gek nog niet…”


De pauze is alweer voorbij. De klas wacht.


Jullie begrijpen vast dat dit een fictieve teamkamer betreft, maar wel met een kern van waarheid. We zijn benieuwd wat deze column bij jou oproept. We horen dat uiteraard weer graag!

Deze maand gaat ons magazine over wijsheid. Een groot thema. Maar wie wil er niet wijs zijn of wijs worden? De collega’s hebben het magazine een rijke inhoud meegegeven en een mooie vormgeving. Soms werd ik er even stil van.

Ik wens jullie deze maand veel wijsheid en leesplezier!

Jan Bot