Oplaadstation Kopwerk / Schooltij

Tips van Harry Toebes en Jantien de Boer

Harry Toebes heeft de luxe van een drietal ‘oplaadstations’.

Opladen doe ik eerst en vooral door me in te spannen, fysiek en mentaal, op 2 grote kerkorgels waarvan ik me organist mag noemen. Ik bespeel regelmatig het Bätz-orgel in de Oosterkerk in Hoorn - een oud orgel met een kast uit 1673 en pijpwerk uit 1869 - en het orgel van de Hervormde kerk in Venhuizen, gebouwd in 1994 door de orgelbouwers Pels & Van Leeuwen.

Het geeft mij de mogelijkheid zaken van je af te spelen, zowel met alle registers uit, als heel subtiel met enkele intieme stemmen.

Daarnaast mag ik een koor en orkest dirigeren bij de uitvoering van cantates en motetten van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten uit de Barok. Voor wie belangstelling heeft, de concertserie heet “Abendmusiken”, bestaat sinds 2002 en is 3x per jaar te horen in Oosterkerk en de Koepelkerk te Hoorn (www.abendmusiken.nl).

Samen genieten van, in mijn ogen, goddelijke muziek. In 2017 en in dit jaar heb ik met een deel van het koor en orkestleden van Triade en mijn eigen orkest de Kinder-Mathäus Passion uitgevoerd, waarbij zo’n 50 kinderen van twee Kopwerk/Schooltij-scholen hebben meegezongen.


Nieuwsgierig?
Kijk de videos via onderstaande link

Tenslotte berijd ik, samen met mijn dochter Rivka, de grootste paarden van Nederland, Shires.

Opstijgen doe je met een verhoging, want hun schofthoogte begint bij 2 meter. Heerlijk om met deze ‘tanks’ door het IJssellandschap bij Zutphen te galopperen en je één met zo’n reus te voelen.

Jantien de Boer en het bijzondere van gewone dingen

In een periode dat ik meer dan genoeg aan mijn hoofd heb is dat wel een thema: hoe laad ik mezelf (weer) op? Ik heb ontdekt dat er veel kleine momentjes zijn waarin ik even ‘stil’ kan staan en kan genieten. Het is leuk te ervaren dat er veel oplaadstationnetjes zijn waar de intercity van het / mijn leven aan voorbij dreigt te razen. Er zijn haltes waar ik dagelijks stop en haltes waarbij dat minder vaak gebeurt.


Het eerste kopje koffie ‘s ochtends, ’s avonds met mijn gezin samen eten; mijn man kan goed koken. Mijn dochter die meezingt met haar favoriete song. Mijn zoon die via You Tube zijn favoriete nummers leert spelen op de piano. De ontmoetingen met vriendinnen, collega’s, mensen.

De zonsopkomst die ik vanuit mijn huis meemaak, én de volle maan die via ons slaapkamerraam binnenkomt. Het is het geluid van de koekoek, het egeltje dat door onze tuin scharrelt. Het zijn de bloeiende akkerranden die dit jaar meer dan tevoren op Texel verschenen, de mooie luchten, ook als de regen er met bakken tegelijk uitvalt. De geur en warmte van de houtkachel, of de geur van muntthee, vers uit eigen tuin. Genieten van schoon beddengoed. Blij worden van een mooie gedachte of een verhaal dat in mijn hoofd ontstaat.

Even de tijd nemen om het bijzondere van gewone dingen te ervaren; ik ben benieuwd naar wat er nog op mijn pad gaat komen.