Column door John Deckers en Jan Bot

Deze editie van Onderstroom Magazine gaat – net als de studiedag op 9 september jl. – over de vraag hoe we komen van ‘Strategisch Beleid naar Strategisch Doen.’ Ook bij de dag van leraar zijn we met die gedachte aan het werk gegaan. Dat heeft geleid tot onderstaande brief die jij en al je collega’s ontvangen (hebben) op de dag van de leraar en die we ook in dit magazine een plek willen geven.

Beste collega,

Eén dag in het jaar zetten we alle medewerkers van Kopwerk en Schooltij graag in het zonnetje. Dat is dit jaar niet anders. Wat dit jaar wel anders heeft gemaakt is de Corona-uitbraak die veel impact heeft op ons als mens en professional.

Allereerst willen wij onze waardering uitspreken voor de enorme inzet, creativiteit en vitaliteit die we de afgelopen tijd op onze scholen en ons kantoor zagen. Er is door jullie bergen werk verzet om onze leerlingen thuis of op school verder te helpen. Dat maakte een kwaliteit zichtbaar die hier bewust met dikgedrukte letters wordt geschreven! Dat het ons lukt om bij steeds wisselende omstandigheden met elkaar in verbinding te blijven is een prestatie van formaat.

Daarnaast trof het ons hoe goed we om gingen en om gaan met verschillen. Met collega’s die zelf in de risicogroep zitten of gezinsleden in de risicogroep hebben. Met kinderen die eigenlijk niet de hele week thuis konden doorbrengen en die toch op school werden opgevangen. Met aandacht voor elkaar, juist als de minimale alfstand anderhalve meter is. Met het delen van onze zorgen in een onzekere tijd. Zomaar een paar prachtige voorbeelden van Identiteit die dagelijks zichtbaar wordt gemaakt door voorbeeldgedrag. Er is hier maar één conclusie mogelijk: Jullie zijn onze sterren en daarom geven we vandaag aan iedereen een kleurrijke ster cadeau.

Hoe graag hadden we nu geschreven dat we Corona achter ons konden laten en dat we ons weer op onze leerlingen en op onze grote doelen konden gaan concentreren. Maar het virus zal ons waarschijnlijk nog een poos in de greep houden. Het komt er nu op aan om de doorgaande lijn die we met elkaar gemaakt hebben vast te houden. Om de maatregelen die zijn ingesteld, hoe moeilijk dat soms ook is, na en voor te blijven leven. Daarbij wensen we onze professionals: sterrenkracht, doorzettingsvermogen, voldoende energie, saamhorigheid en teamspirit. En bovenal wensen we als mens iedereen een goede gezondheid.

Jan Bot en John Deckers